Макрон ще настоява за глобален пакт за екологичните човешки права

Френският президент Емануел Макрон обеща в събота да играе активна роля в кампания, целяща да постигне глобално споразумение за защита на човешкото право на чиста и здравословна околна среда. Той пое този ангажимент по време на среща в Сорбонския университет, където политици, правни експерти и активисти му представиха проектопредложения за подобен пакт.

Макрон държи да запази инерцията, постигната след глобалното споразумение за борба с изменението на климата, постигнато в Париж през 2015 г., особено след като президентът Доналд Тръмп изтегли Съединените щати от този договор. „На база това проектопредложение аз се ангажирам да действам … така че започнатата работа да продължи, за да стигнем до текст, да убедим нашите партньори, да поставим тези усилия под егидата на ООН … и от септември да имаме основата на глобален пакт за околната среда”, каза Макрон пред публиката.

Пактът, според замисъла, трябва да бъде представен на ООН за приемане и да налагане на правно обвързващи задължения на държавите, подписали споразумението, както и нейните съставители – в това число правни експерти от няколко страни.

Сред участниците в срещата Сорбоната бяха бившият губернатор на Калифорния, превърнал се в зелен активист – Арнолд Шварценегер, както и бившият шеф на ООН Бан Ки-мун. Тя бе председателствана от бившия министър-председател Норън Фабиус, който председателства конференцията за изменението на климата през 2015 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*