VW се отказва да обжалва дела за компенсация по „дизелгейт“

Германският производител на автомобили Volkswagen се съгласи на обратно изкупуване на дизеловите автомобили, оборудвани с незаконен софтуер за манипулиране на тестовете за вредни емисии, след като реши да не обжалва решение на немския съд в полза на ищтците, настояващи за обезщетение.

Агенции и обединения на потребителите в цяла Европа настояват за компенсация на водачите на Volkswagen, които са купили автомобилите си на база техните екологични показатели.

Въпреки признанието на VW за нарушение в Съединените щати, компанията твърди, че не е нарушила закона в Европа. Фирмата смята, че не е необходимо да компенсира европейските потребители.

Ала „решенията на първа инстанция на районните съдилища в Арнсберг и Байройт, публикувани през май, които потвърдиха исканията на ищците за обезщетение, станаха правно обвързващи, след като VW реши да се откаже да обжалва“, обясниха адвокати по делото от адвокатската кантора Rogert & Ulbrich в Дюселдорф. “В бъдеще пострадалите ще могат да имат основателна надежда, че ще могат да постигнат своите искания само на една инстанция“, каза адвокатът Марко Рожерт.

VW се опита да омаловажи значението на решението, заявявайки, че решението на компанията да се откаже от обжалването е изключение и “произтича от ниската стойност на въпросните автомобили”. Производителят на автомобили не очаква двете решения да окажат влияние върху други текущи дела. Компанията посочи, че „ако е необходимо, ще използва правото си да обжалва неоправдани жалби на клиенти в бъдеще”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*