Индийските железници инсталират покривни слънчеви панели на 250 влака

Индийските железници ще инсталират гъвкави слънчеви панели върху покривите на 250 местни влака. Намерението е да се намалят разходите за гориво и да се извлече полза за околната среда, като в същото време се намалят собствените емисии на компанията, за да бъдат спазени правителствените стандарти.

Железопътната компания все още не е определила на кои влакове ще бъдат монтирани слънчевите панели. Въпреки това вече са осигурени парите за инсталиране на системите, които ще бъдат използвани за захранване на осветлението и и вентилаторите във влаковете.

Според “The Economic Times”, в рамките на първия етап от проекта избрани от компанията фирми ще трябва да инсталират гъвкави слънчеви панели и батерийни системи на шест влака. След двумесечен пробен период ще се осъществи и мащабно внедряване на комбинацията от соларни клетки и акумулатори. Очаква се инициативата да допринесе за бързо растящата програма за възобновяема енергия в Индия, особено като се има предвид, че влаковете ще се движат предимно в райони, където все още няма електрифицирани трасета.

Това не е първата стъпка на индийската ЖП компания в посока преминаване към чисти енергийни източници. По-рано тази година индийският министър на финансите Арун Джаитли съобщи, че “7 000 железопътни станции из цялата страна ще бъдат захранвани със слънчева енергия в рамките на мисия на индийските железници, която цели да реализира 1000 мегавата нови соларни мощности“. През февруари тази година започна работата по изграждане на покривни системи за слънчева енергия на 300 ЖП станции, а броят им ще се увеличи до 2000 гари скоро.

Благодарение на инициативи като тези индийските железници биха могли да покриват до 25% от енергийните си нужди от възобновяеми енергийни източници до 2025 г., според проучване, проведено от Програмата на ООН за развитие.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*