10 милиарда души ще живеят на планетата през 2050 г.

В момента на Земята живеят 7,5 милиарда души. Но светът през 2050 г. ще бъде доста по-гъсто населен, според ООН. Докладът „Нови прогнози за световното население: ревизия 2017” предвижда, че на планетата ще има близо 10 милиарда души след малко над 30 години.

До 2030 г. световното население ще достигне бъде 8,6 милиарда души, според ООН. Около 9,8 милиарда души ще пребивават на Земята през 2050 г., а техният брой ще достигне 11,2 милиарда през 2100 година.

Макар че Китай в момента има най-много жители от всички страни по света, ООН смята, че Индия ще надмине Китай – и то в рамките на седем години.

От 10-те най-големи държави в света Нигерия расте най-бързо. В момента страната е седма по големина в света, но ООН смята, че тя ще надмине Съединените щати и ще стане третата по големина държава в света точно преди 2050 г.

До 2050 г. около половината от целия растеж на населението на Земята ще бъде съсредоточен в едва девет страни: Нигерия, Индия, Демократична република Конго, Етиопия, Танзания, Уганда, Индонезия, Пакистан и Съединените щати.

Новият доклад обхваща не само броя на хората по света. Той засяга и темите за плодовитостта, продължителността на живота и движението на бежанците. Например, раждаемостта е спаднала в почти всички райони на света, дори в Африка. Едно изключение е Европа. Намаляването на раждаемостта води до застаряване на населението. В същото време продължителността на живота се е увеличила от 65 до 69 години за мъжете и от 69 на 73 години за жените, въпреки че ООН отбеляза големи различия между отделните страни по отношение тези цифри.

Отделът по икономически и социални въпроси на ООН и населението публикува доклада от 21 юни. Според организацията, статистическите данни могат да помогнат на агенциите да работят по-добре за постигане на Целите за устойчиво развитие.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*