Лекари: LED осветлението в градовете може да породи сериозни здравни проблеми

Много градове се насочиха към енергийно ефективни, светодиодни улични системи за осветление, ала LED лампите си има своята цена – и тя може да се окаже човешкото здраве. Тази седмица Американската медицинска асоциация (AMA) излезе с официално изявление, в което предупреждава, че градските власти трябва сериозно да се замислят за здравето на жителите си при инсталирането на яркото ново поколение диодно осветление. Ако не е правилно реализирано, то може да причини увреждания на зрението на хората, както и редица смущения на нервната система.

AMA единодушно прие официална политика, даваща на градските власти указания за инсталиране на светодиодно осветление, отчитайки човешкото здраве. Едно от тези указания е за запазване на осветлението при температура 3000 градус Келвин – тоест в “топлия” спектър на светлината. Освен това диодното осветление по улиците трябва да бъде смекчавано, за да не е „остро“ за човешкото зрение.

Цветната температура е един от големите проблеми на диодното осветление. Когато е в синкавия спектър, светлината всъщност може да увреди ретината, казват лекарите. Яркостта на светлините и техните отблясъци могат да причинят временна загуба на зрение или дори постоянна слепота. Наред с това сините светлини влияят на нервната система, което води до нарушаване на съня. Нарушаването на човешките “циркадни“ ритми (редуването на сън и будуване) има редица неприятни последствия – умора, нервност, напрежение, нарушена концентрация, нарушена трудоспособност, виене на свят и др.

Диодното осветление е рисково не само за хората. Неговата яркост може да повлияе зле на дивата природа, нарушавайки миграцията на птиците, храненето и поведението на животните при сън.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*