Франция запазва забраната за неоникотиноидите, които тровят пчелите

Френското правителство няма да отмени планираната забрана за употребата на неоникотиноиди – вредни за пчелите пестициди, често употревбявани в земеделието, заяви в понеделник канцеларията на министър-председателя, след като министърът на земеделието на страната заяви, че забраната трябва да се прилага.

Премиерът Едуард Филип заяви в изявление, че законът, приет през 2016 г., който надхвърляне ограниченията на ЕС и предвижда пълна забрана за употребата на този вид вещества от 2018 г., ще влезе в сила според планираното.

От 2013 г. на територията на Европейския съюз има забрана за употребата на веществата клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам, които са от групата на неоникотиноидите. Те са опасни за пчелите – според различни научни изследвания, неоникотиноидите поразяват нервната система на трудлюбивите насекоми. Неоникотиноидните пестициди представляват сериозен риск не само за медоносните пчели, но и за много други видове – например за земните пчели, пеперудите, водните насекоми, показа наскоро ново научно изследване. От това произтичат „каскадни“ ефекти на вреда и върху други видове – всички, участващи в хранителната верига, започваща с насекомите.

В редица страни от ЕС обаче, включително и в България, ежегодно има опити да бъде позволено изключение от забраната (т.нар. Дерогация). Според българските пчелари, Над 17 хиляди пчелни семейства ще загинат тази година заради употребата на пестициди.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*