Покачването на морското равнище се ускорява от 1990 г. насам

Покачването на глобалното морско ниво се ускорява от 90-те години на миналия век насам на фона на покачващите се температури, размразяването на ледниците в Гренландия и попадането на все повече вода в океаните, съобщиха учени. Годишният темп на покачване на морското равнище се е увеличил до 3,3 милиметра през 2014 г. Това означава, че можем да очакваме 33 сантиметра повишаване на глобалното морско равнише, ако темпът се запази непроменен за един век. До 1993 година покачването е било с около 2,2 мм годишно, според екип от учени в Китай, Австралия и Съединените щати.

Нивата на морето са се увеличили с около 20 см през миналия век и много научни изследвания предвиждат устойчиво ускоряване на повишението през този век. Причината е, че предизвиканото от човека глобално затопляне разтапя все повече ледове на сушата.

Досега обаче учените не бяха сигурни дали темпът на покачване на водите е нараснал, е равен или е спаднал от 1990 г. насам. Изследването сега е установило, че ранните сателитни данни са преувеличили темпото на покачване на морското равнище през 90-те години, което е довело до „скриване“ на скорошното ускоряване.

Фактът, че се потвърждава това ускоряващо се показване на морското равнище, „подчертава значението и неотложността” на разработването на начини за намаляване на емисиите на парникови газове и опазване на крайбрежните селища, пишат учените в списание Nature Climate Change.

Размразяването на ледниковите слоеве в Гренландия е източникът на повече от 25% от увеличението на морското равнище през 2014 г., според проучването, ръководено от Ксианяо Чен от Китайския океански университет и Националната лаборатория по морски науки и технологии Кингдао. Други големи източници на вода са топящите се ледници от Хималаите до Андите, леденият слой на Антарктика и естественото разширяване на океанската вода поради затоплянето й.

Експерти по въпросите на климата, които не са участвали в проучването, приветстваха констатациите. “Това е важно предупреждение за опасностите от покачването на морското равнище, което ще продължи много векове дори след като глобалното затопляне се спре”, каза в изявление Питър Уадъмс от университета в Кеймбридж. “Голям въпрос в областта на климата беше покачването на световното морско равнище се ускорява. Сега вече има сериозни доказателства, че това наистина е така”, каза Брайън Хоскинс от Imperial College, Лондон.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*