Китай вече строи първия си „град-гора“

Зелен град, който се бори срещу замърсяването на въздуха, никне с бързи темпове в Китай. Проектиран от Stefano Boeri Architetti, първият “град-гора“ вече е в процес на изграждане Люжу, провинция Гуанси. Футуристичният град ще използва възобновяема енергия за постигане на енергийна самодостатъчност и ще бъде покрит с почти 1 милион растения и 40 000 дървета – цяло море от зеленина, което може да абсорбира близо 10 000 тона въглероден диоксид и 57 тона други замърсители годишно.

Зеленият град е поръчан от комисията по градско планиране в община Люжу. Той е се намира на север от Люжу по река Люжанг. Разположен на 175 хектара, градът-гора ще бъде първият по рода си. Ако се докаже като успешен, той може да преобрази разбиранията за градско проектиране по света.

Градът-гора град ще се населява от 30 000 души. Всички сгради ще са изцяло покрити със зеленина – почти един милион растения от над 100 вида, както и 40 000 дървета, които произвеждат приблизително 900 тона кислород. Използването на фасади, покрити със зеленина, се основава на предишните работи на зеления архитект Стефано Боери, включително жилищната сграда “Вертикална гора“ в Милано.

Новият зелен град ще бъде изцяло свързан и ще има връзка с Люжу чрез бърза железопътна линия. Отопляван от геотермална и слънчева енергия, градът-гора Люжу ще включва жилищни райони, търговски и развлекателни пространства, две училища и болница. Проектът ще бъде завършен до 2020 г.

“Разпространението на растения не само из парковете и градините или по улиците, но и по фасадите на сградите ще позволи на енергийния самодостатъчния град да допринесе за подобряване на качеството на въздуха (абсорбиране както на CO2, така и на фин прах – 57 тона годишно), да се намали средната температура на въздуха, да се създадат шумови бариери и да се подобри биологичното разнообразие, създавайки местообитания за птици, насекоми и дребни животни, обитаващи територията на Люжоу”, казват архитектите.

Рендери: Stefano Boeri Architetti

4 коментара

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*