ThyssenKrupp представя първия безкабелен хоризонтално-вертикален асансьор

Асансьорът е измислен преди повече от 160 години, а инженерната фирма ThyssenKrupp неотдавна даде заявка за намерението си да преобърне представите ни за него. Сега инженерите вече са готови да тестват MULTI: безкабелна хоризонтално-вертикална система. Доскоро само на хартия, новият дизайн вече е готов да се докаже в реалния свят – в изпитателна кула с височина 242 метра в Ротвайл, Германия.

Технологията на ThyssenKrupp позволява няколко асансьорни кабини да се движат в затворен цикъл – нещо като „метро-система в сградата“. За нея не са необходими кабели или въжета. Кабинките се движат благодарение на магнитно-базираната система за задвижване, каквато всъщност задвижва маглев влаковете. Тестовата кула разполага с 12 тестови шахта, а кабинките в тях могат да пътуват със скорост до 17 метра в секунда.

Системата MULTI има много предимства пред традиционния асансьор. “Ние вярваме, че MULTI наистина променя првилата на играта, който наистина ще преобрази начина, по който хората се движат, работят и живеят в нашата сградна среда,” заяви изпълнителният директор на ThyssenKrupp Elevator AG Андреас Ширенбек в изявление. „MULTI ще намали времето за чакане на пътниците и значително ще намали заеманото пространство в сградата. Към това се добавя и намаленият въглероден отпечатък – системата използва до 60% по-малко пикова енергия от традиционните асансьори”.

ThyssenKrupp подчерта, че новата система няма ограничения за височината. Тъй като може да се движи и странично, и вертикално, тя отваря множество нови архитектурни възможности. Това е от решаващо значение, тъй като все повече хора се местят да живеят в градовете, поради което проектирането на високи сгради е съществен елемент от градската среда.

Всички тези предимства си имат своята цена. Новата система е почти пет пъти по-скъпа от обикновените асансьори. Поради това възприемането на новия дизайн може да отнеме известно време. Но ThyssenKrupp вече има и своя първи клиент: OVG Real Estate. Системата MULTI ще бъде инсталирана в Берлин, в East Side Tower, и има всички шансове да бъде завършена през 2019 г.

Графики: ThyssenKrupp

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*