Космически магнитен „влекач“ ще събира изпотрошените спътници около Земята

Европейската космическа агенция (ЕКА) предложи да се използва магнитен „влекач“, който да събере остатъците от спътници, летящи из космоса. Магнитният “влекач” би трябвало да “обере“ развалените и изпотрошените сателити около Земята, поставяйки началото на голямо почистване на космическото пространство, замърсено от научно-изследователските мисии на човека.

Дали наистина могат магнитните сили да помогнат за изчистването на космическия боклук? Учени от Висшия институт по аеронавтика и и космология при френския университет в Тулуза се надяват да разберат. Те изследват магнитното привличане или отблъскване като част от търсенето на най-ефективния начин за поддържане на спътниците в пространството.

“За сателит, който искате да изведете от орбита, е много по-добре да можете да останете на безопасно разстояние, без да се налага да влизате в пряк контакт и да рискувате да повредите както влекача, така и целевия спътник. Затова идеята, която изследвам, е да се приложат магнитни сили или за привличане, или за отблъскване на целевия сателит, за преместване на орбитата му или за пълно обезвреждане”, казва изследователят Емилийн Фабахер.

Много от сателити вече са оборудвани с електромагнити, които могат да използват магнитното поле на Земята, за да променят ориентацията на самия спътник. Затова магнитният „влекач“ лесно може да се свърже със сателитите и да повлияе на орбитата им. „Влекачът“ ще се нуждае от силно магнитно поле, но то може да бъде генерирано от свръхпроводящи жици, охладени до криогенни температури, според ЕКА.

Същият „влекач“ може дори да хване множество изоставени спътници и да ги позиционира в една формация. Всичко това е от особено значение, като се има предвид, че над 100 милиона парчета космически отпадъци орбитират около земята, а 29 000 от тях са достатъчно големи, за да причинят сериозни щети на действащите сателити.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*