Замърсяването на въздуха намалява производството на слънчева енергия

Замърсеният въздух може да намали производството на слънчева енергия с 25%, показва ново проучване от екип, ръководен от университета “Дюк”. Някои от районите с най-големи инвестиции в слънчева енергия са и едни от най-засегнатите, според проучването: Китай, Арабския полуостров и Индия.

Прахът и въздушните частици могат да навредят на способността ни да генерираме слънчева енергия, казват учените. “Моите колеги в Индия демонстрираха някои от своите покривни инсталации и аз бях потресен от мръсотията върху панелите,” каза професорът по инженерство в университета в Дюк Майкъл Бергин. “Помислих, че мръсотията би трябвало да повлияе на тяхната ефективност, но се оказа, че няма никакви проучвания, които да оценяват загубите. Така че ние събрахме един изчерпателен модел, за да направим точно това”.

Заедно с изследователи от Индийския технологичен институт Гандхинагар (IITGN) и Университета на Уисконсин в Медисън, учените от университета в Дюк са установили, че натрупването на замърсяване действително влияе върху производството на слънчева енергия. Те измерили намаляването на добив на енергия от слънчевите панели на IITGN в процеса на натрупване на замърсяване върху тях. Всеки път, когато панелите били почиствани (което се прави през няколко седмици), учените отчитали 50% повишаване на ефективността.

Китай, Индия и Арабския полуостров са най-силно засегнатите райони на света. Дори ако техните панели се почистват ежемесечно, те все пак губят около 17-25% от производството на енергия от слънцето. Ако почистването се случва на всеки два месеца, загубите са 25 до 35 процента.

Намалените производствени капацитети водят до производството на по-малко електроенергия, но и на парични загуби. “Знаем, че замърсяването на въздуха е нещо лошо за здравето и изменението на климата, но сега вече знаем, че то е лошо и за слънчевата енергия – още по-сериозна причина политиците да затегнат контрола върху емисиите,” казва Бергин.

Изследването е публикувано онлайн този месец от списание Environmental Science and Technology Letters.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*