Тръмп бил горд, че изтеглил САЩ от Парижкото споразумение за климата

Президентът на САЩ Доналд Тръмп защити твърдо решението си да изтегли своята страна от Парижкото споразумение за климата, което е подписано от почти всички държави, предаде БТА, като се позова на Франс прес. „Много сме горди с това“, обяви Тръмп в реч, посветена на развитието на американския енергиен сектор. Той аргументира решението си да изтегли Съединените щати с необходимостта от защитаване на местните работници и компании. „Може би ще се (присъединим отново към Парижкото споразумение), но това ще стане при по-благоприятни условия“, отбеляза американският президент в словото, което произнесе в министерството на енергетиката.

Климатът се превърна в тема на сериозен спор между Съединените щати и западните им съюзници, откакто администрацията на Тръмп встъпи в длъжност през януари, отбелязва АФП. Вчера германският канцлер Ангела Меркел даде ясно да се разбере, че Европа е „по-решена от всякога“ да се бори срещу промените в климата и че Парижкото споразумение не подлежи на предоговаряне.

В своята реч Тръмп представи мерки, които според него ще възвестят „златна ера“ за енергийната политика на САЩ, предаде Ройтерс. Те предвиждат съживяване на изпитващия затруднения ядрен сектор, смекчаване на ограниченията пред износа на енергия и вдигане на наложените от неговия предшественик Барак Обама рестрикции за финансирането на въгледобивни проекти в чужбина. „Тук сме, за да дадем началото на нова американска енергийна политика. Ще изнасяме американска енергия в целия свят“, обяви Тръмп.

Администрацията на американския президент ще предприеме стъпки за увеличаване на проучванията за петрол в Арктика и Атлантика, предаде Асошиейтед прес. Министерството на вътрешните работи съобщи, че ще пренапише петгодишния план на Обама в тази сфера.

От: БТА

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*