Изменението на климата има роля за нетърпимите жеги в Европа

Промените в климата, причинени от човека, имат принос за горещата вълна в Европа този месец. В резултат на жегата в Португалия пламнаха смъртоносни горски пожари, а много страни отчетоха температурни рекорди.

Месечните температури за юни тази година са с около 3 градуса Целзий над дългосрочните средни стойности за Западна Европа, казват учени. „Открихме ясни и силни връзки между рекордната топлина този месец и промените в климата, предизвикани от човека“, заяви Геерт Ян ван Олденборг, старши изследовател в Метрологичния институт на Кралство Холандия, един от авторите на проучването.

Изменението на климата, породено от горенето на изкопаеми горива, е направило интензивността и честотата на подобни жеги поне четири пъти по-голяма във Франция, Швейцария, Холандия и Централна Англия. Това е и причината за 10 пъти по-голяма вероятност от рекордни жеги в Португалия и Испания, според проучването. То се основава на историческите тенденции.

Учените казват, че зноят е малко вероятно да бъде естествено природно събитие. Той не може да се обясни с промени в излъчванията на слънцето или други естествени фактори като например ниски количества вулканичен прах в атмосферата, който да затъмнява слънцето.

Това означава, че увеличаването на произведените от човека емисии на парникови газове, основно от изгарянето на изкопаеми горива, има принос за рекордните жеги. По-страшното е, че – според учените – подобни ужасяващи температури ще станат норма в скоро време.

„Жегата може да бъде смъртоносна – особено за много младите и възрастните хора“, каза Фридрике Ото от Оксфордския университет, един от авторите. „Изключително важно е градските власти да работят заедно с учени и експерти в областта на общественото здравеопазване, за да разработят планове за действие“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*