Соларен автомобил изминава 800 км без зареждане

Малко известна холандска фирма на име Lightyear разкри плановете за направата на електрически автомобил, задвижван от слънчева енергия, с пробег 800 километра. Lightyear One разполага със задвижване на четирите колела. Благодарение на слънчевите си панели електромобилът може да се движи месеци наред, без да се налага да се зарежда с друго, освен слънчеви лъчи.

„Можете да мислите за Lightyear One като за електрическа кола,… проектирана да съчетае най-доброто от слънчевите коли и електрическите автомобили“, казва Лекс Хофслоут, главен изпълнителен директор на Lightyear. „Ние сме в състояние да комбинираме страхотен външен вид с изключителна ефективност. Този първи модел превръща научната фантастика в реалност: ето ги автомобилите, задвижвани само с помощта на слънцето“.

Lightyear One може да измине 800 км с едно зареждане. Макар че и други производители на автомобили предлагат електрически коли със слънчеви панели на покрива, никой от тях не е успял да осигури задвижването на превозно средство на такова разстояние.

Вградените слънчеви клетки на покрива на Lightyear One генерират достатъчно енергия, за да зареждат батерията през деня, което прави зареждането чрез електрическата мрежа почти ненужно. При слънчев климат автомобилът може да се движи месеци наред без зареждане. Все пак, ако някому се налага да пътува по-надалеч, може да го зареди и с помощта на стандартен електрически контакт.

Тъй като Lightyear One не разчита особено на инфраструктурата за зареждане, автомобилът, задвижван от слънчева енергия, е привлекателна опция за шофьори, които нямат достъп до зарядно устройство. „Lightyear One е изявление, което твърди, че електрическите автомобили са готови за всеки крайчец на планетата“, казва Хофслоут. „Това е първата стъпка от нашата мисия да направим електрическите автомобили достъпни за всички“.

Lightyear One ще бъде представен в началото на 2018 г., а първите доставки в САЩ и Европа се очакват през 2019 г.

Изображения: Lightyear

2 коментара

  1. Тесла с покрив ползващ технологията за керемидите на Мъск, дали е невъзможна технология?

  2. Не мисля, че това е възможно със сегашните технологии. Вероятно става въпрос за някаква шега или измама.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*