На Острова: глоби за водачите, чиито двигатели работят на празен ход

Родителите, които оставят колите си с работещ двигател, докато отвеждат децата си в училище, трябва да бъдат глобявани. Това е една от новите мерки за справяне с кризата със замърсяването на въздуха, препоръчани от официалните здравни служби на Англия.

Новите насоки от „Обществено здравеопазване Англия“ и Националния институт за здравеопазване в страната предвиждат широка гама от мерки за намаляване на замърсяването на въздуха. То надминава пределно допустимите норми в почти 90% от градските райони.

Децата и възрастните хора са изложени на най-голям риск заради токсичния въздух, казват здравните експерти. Затова около училищата трябва да има зони, в които е забранен престоят на колите с работещ на празен ход двигател. Такива зони трябва да има и около детските градини и болниците.

Уестминстърският градски съвет вече е въвел глоби от 80 лири за шофьорите, заловени с коли, работещи на празен ход.

Други препоръки на здравните експерти предвиждат:

  • засаждане на дървета и жив плет, които могат да улавят праховите частици
  • обучение за шофьорите за по-гладко и равномерно шофиране и поддържане на налягането на гумите
  • насърчаване на велосипедните и електрически превозни средства.

Наред с това здравните власти настояват и за „зони за чист въздух“ в градовете. Това са региони, в които следва да се забрани или ограничи достъпът на замърсяващите превозни средства. Доказателствата на правителството показват, че това е най-бързият начин за намаляване на замърсяването. Въпреки това местните власти досега винаги са избягвали да въвеждат подобн имерки, страхувайки се от реакцията на шофьорите.

Смята се, че замърсяването на въздуха причинява 40 000 преждевременни смъртни случая годишно в Обединеното кралство. Това го прави най-големият убиец на околната среда. Проблемът съсипва здравето на хората, а това води до разходи за здравеопазване между 8,5 и 18,6 млрд. лири годишно.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*