Улица в Лондон събира енергия от ходенето на хората

Една пътека в западната част на Лондон стана първата улица в света, събираща енергия от ходенето на хората по нея – тя е покрита с настилката Pavegen. Пешеходците, които преминават през “Bird Street”, могат да се свържат с приложение, чрез което да видят колко електричество генерират стъпките им.

Компанията Pavegen е инсталирала масив от 10 кв. метра на „Bird Street”, за да улавя и преобразува силата на стъпките в електричество, което ще доставя енергия за осветлението в района – и за озвучителната система, която излъчва чуруликане на птици. Нискоенергийни Bluetooth предаватели, вградени в масива, позволяват на потребителите да взаимодействат с инсталацията чрез приложение за целта. Хората могат да видят как стъпките им върху „паветата-генератори“ се превърщат в енергия, съответно в ценови отстъпки или ваучери.

Подобни технологии правят забързаната улица по-вълнуваща и приятна за хората, а и за търговците, казва шефът на Pavegen Лорънс Кембъл-Кук.

Това не е единствената устойчива технология на “Bird Street” – там има и пейка „CleanAir”, която изсмуква азотния диоксид от въздуха, връщайки чист въздух, и въздухопречистваща боя. Цялото пространство е замислено да демонстрира визия за по-здравословни градски райони от ново поколение.

 

Снимки: Pavegen

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*