Слънцезащитните мазила стават токсични при контакт с хлор

Повечето от нас бързат се намажат със слънцезащитен крем, преди да излязат на открито през лятото. Ала това може би не е чак толкова добре идея – поне не и за плувците. Ново изследване разкрива, че слънцезащитните продукти стават токсични при досег с хлор. Това може да доведе до бъбречни и чернодробни дисфункции, както и нарушения на нервната система.

Изследването е проведено от Московския държавен университет “Ломоносов”. Изследователите са открили, че хлорът – който най-често се използва за дезинфекция на водата в басейните – разгражда съставките на слънцезащитните кремове до други, потенциално опасни химикали. Изводите бяха публикувани в списание “Chemosphere”.

По-конкретно, съставката авобензон се разгражда и образува опасни компоненти, когато се смеси с хлорирана вода. Авобензонът е одобрен от американската агенция по храните и лекарствата още през 1988 г. поради способността му да абсорбира ултравиолетова светлина чрез превръщането на енергията на светлината в топлинна енергия. Всяка година веществото се прилага редовно от милиони хора по целия свят – факт, който прави новата констатация особено тревожна.

“Въз основа на експериментите може да се направи изводът, че едно като цяло безопасно съединение, при съприкосновение с хлорираната вода, се превръща в други, опасни продукти,” посочи авторът на изследването д-р Алберт Лебедев. „Въпреки факта, че няма точни токсикологични профили за най-популярните продукти, е известно, че ацетил-бензолите и фенолите, особено хлорираните, са доста токсични”.

Учените вече търсят подходяща алтернатива за авобензона, която да не се разгражда при досег с хлорирана или бромирана прясна и морска вода. “Изучаването на продуктите от трансформацията на козметиката е много важно, тъй като много често те се оказват много по-токсични и опасни от своите предшественици”, каза Лебедев. “Въз основа на такива изследвания могат да се установят резултати, които биха могли да доведат до забраната или ограничаването на употребата на един или друг продукт и да запазят здравето на милиони хора”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*