Първата соларна бензиностанция в ОАЕ работи в Дубай

Държавна петролна компания в Обединените арабски емирства неотдавна откри първата в страната бензиностанция, захранвана със соларна енергия. Тя се намира в Дубай.

Emirates National Oil Company съобщи, че бензиностанцията на главната улица „Шейх Зайед“ е покрита със слънчеви панели. Те могат да генерират до 120 киловатчаса. Според данните на Emirates National Oil Company, това е с около 30% повече електроенергия, отколкото е необходима за функционирнето на бензиностанцията. Затова излишната мощност е насочена към електрическата мрежа на града.

Макар че е четвъртият най-голям производител на петрол в ОПЕК, ОАЕ се е заела сериозно да се превърне в глобален център за развитие на възобновяемата енергия. В процес на изграждане са няколко големи соларни ферми, а освен това страната е домакин на глобалната централа на Международната агенция за възобновяема енергия.

Някои анализатори разглеждат като лицемерно това поведение, при което страни-прозиводители на мръсни енргийни източници – такива като петрол и въглища – преминават към използване на възобновяеми източници, а изкопаемите горива продават на други държави.

1 коментар

  1. хахха те САЩ, Германия и Русия произвеждат оръжия, но не се стрелят в страните си, а го продават къде ли не. Лицемерието е навсякъде за жалост

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*