Tesla планира да строи фабрика в Китай

Tesla е подписала споразумение с местните власти в Шанхай за изследване на идеята за изграждането на завод на компанията в региона, съобщи Bloomberg. Според по-раншни публикации, преговорите с китайските власти би трявбвало да позволят на автомобилния производител да изгради фабрика в индустриалната зона Линганг в Шанхай, макар и под условие да създаде съвместно предприятие с местен партньор.

Решението за създаване на завод в Китай има много ползи за Tesla, коментират анализаторите. Китай е най-големият пазар на електрически автомобили в света: през 2016 г. там са регистрирани 352 000 нови електрически автомобила (за сравнение – 159 000 в САЩ). Но автомобилите на Tesla, внесени в Китай, пораждат „болезнен“ данък върху продажбите в размер на цели 25%. Това прави цените на текущите модели на компанията убийствени – а колите и без друго са от високия клас. Затова не е чудно, че моделите, които се произвеждат от китайски производители, се оказват по-популярни в страната.

Tesla обаче се готви да започне свои доставки на собствен модел достъпен електрически автомобил, във формата на Model 3, в края на това лято. С новата си оферта компанията ще може да бъде доста по-конкурентоспособна срещи китайските модели.

Впрочем Tesla не е единствената американска компания, която в последно време се опитва да развие проедажбите си на азиатските пазари по подобен начин. Apple все повече се интересува от пазара в Индия, но нейното проникване там засега се бави, защото на фирмата не е разрешено да отваря магазини в страната, освен ако не купува материали за производството си от индийски доставчици. В момента не е така. Затова Apple ще се стреми да създаде производствена база в Индия.

Пазарните анализатори обаче са леко притеснени от тези две тенденции. „Един нефинансов въпрос се извисява над китайската фабрика на Tesla”, пише Phys.org. „Условията на труд в азиатската страна са печално известни; но е известно, че са не по-малко брутални дори в автомобилния завод на фирмата във Фремонт, Калифорния. Какво ще да бъде комбинацията от двете неща“?

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*