Велосипедите на 20 милиона китайци ще пречистват въздуха

В близко бъдеще около 20 милиона души в Китай ще могат да пречистват въздуха, просто докато карат колело. За да се бори със замърсяването на въздуха и да създаде по-здравословна околна среда за бъдещите поколения, еко-дизайнерът Даан Розегард е разработил, в партньорство с китайския гигант за споделени велосипеди „ofo” и водещата китайска дизайнерска платформа TEZIGN, система за пречистващи въздуха велосипеди, които да станат достъпни за милиони потребители. “Смогоядните“ велосипеди са колелета, които „вдишват” мръсен въздух, прочистват го и го освобождават чист в околната среда.

Велосипедите работят по подобие на “Смогоядната кула“ на Роозегард. Те осигуряват “здравословно и енергийно благоприятно решение за градските жители, които се борят както със задръстванията по пътищата, така и с проблемите на замърсяването в града”. Както смогоядната кула, така и смогоядните велосипеди са част от една по-голямата визия на Роозегард за осигуряване на чист въздух в градовете. Понастоящем проектът се разработва в Китай и Холандия.

Роозегард, холандски художник и новатор, за първи път разкри концепцията за смогоядния велосипед по време на TED talk. “Пекин е емблематичен град за велосипедите. Ние искаме да върнем велосипеда като културна икона на Китай и като следваща стъпка към градовете, свободни от смог,” коментира наскоро Роозегард.

Повече подробности за проекта ще бъдат разкрити през следващите месеци.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*