Балканските традиции слизат в центъра на София

Автентични фермерски храни, тъкане на чипровски килим, детски игри с горски герои, арт-работилници – това са част от забавленията, които ще предложи първият „Натура фест“ на 5 юли 2017 г. (сряда) от 16 до 22 часа в парка „Заимов“, при театър „София“. Идеята на организаторите – български и швейцарски неправителствени организации, партньори по проекта „За Балкана и хората“, е да покажат красотата, но и бизнес възможностите, които зоните НАТУРА 2000 предлагат.

Най-забележимата част от феста ще е изложението на фермерски продукти, произведени в Натура 2000 зони: овче, краве, козе и биволско сирене и кисело мляко, натурален кашкавал или с боровинки и подправки, кефир, мътеница, сладка от диворастящи плодове – шипки, боровинки, малини и череши, сок от бъз, билков, акациев и манов мед, кокоши и пъдпъдъчи яйца, пресни билки, подправки, чай. Самите фермери ще са на изложението и ще могат да споделят всичко за ежедневието на своите ферми. Ще има и „състезание-дегустация“ за разпознаване на сирена и кисело мляко.

„Голямото готвене“ с Ути Бъчваров ще приготви пред публиката троянски кебап с екологично телешко месо и сини сливи. Ястието ще се готви дълго и ще може да се опита чак привечер.

Майсторка от Чипровци ще показва как се тъкат красивите чипровски килими. Тя ще разкаже за връзката между тях и рядката местна реплянската овца.

За по-сръчните ще има арт работилници за направа на птици, рисуване върху камъчета и „Фермерски шах“. Вълчо и Лиска, язовецът Еца, лалугерът Герчо и други горски герои от Детска природна академия „Узана“ ще забавляват децата на София.

„Натура фест“ има за задача да демонстрира нагледно защо запазването на равновесието между природата и развитието на селските райони стана мисия на екипа на проект „За Балкана и хората”. Чрез петгодишната си работа екипът показа, че зоните от мрежата Натура 2000, природните и националните паркове не са забранени територии, а напротив – те са ключът към модела, в който местните хора, бизнесът и околната среда взаимно се подкрепят и печелят от това.

От: „За Балкана и хората“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*