Виетнам забранява мотоциклетите из столицата

Столицата на Виетнам – Ханой – одобри план за забрана на мотоциклетите, които кръсосват улиците на града, до 2030 г. Решението е опит да се намалят задръстванията и замърсяването на въздуха, съобщи Народният комитет на Ханой на своя уебсайт.

Властите първо обмисляли да забранят ордите от велосипеди из столицата. В основата на решението са страховете, че скоро улиците ще бъдат претъпкани, а населението продължава да набъбва, докато междувременно средната класа купува автомобили в рекордни количества.

Според одобрената схема, градската власт постепенно ще ограничи достъпа на мотоциклетите в определени области, коментира комисията в изявление на своя уебсайт. Има обаче и опасения относно осъществимостта на плана. Мотоциклетистите казват, че би било невъзможно да се забрани на хората, които са израснали с този вид транспорт, да се движат на мотори из града, особено предвид лошия градски транспорт там.

Бързият икономически растеж на Виетнам доведе до учетворяване на доходите на домакинствата от началото на века досега. Един от всеки двама от 90-те милиона души в страната притежава мотоциклет. Продажбите на автомобили пък са се увеличили с 30% през 2016 г. На база прогнозните данни Ханой очаква да има шест милиона мотоциклета по пътищата си през следващите три години, казва градката управа.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*