Населението на света купува един милион пластмасови бутилки всяка минута

Хората по света купуват един милион пластмасови бутилки всяка минута, разкриват нови статистически данни, публикувани от The Guardian. Това прави 500 милиарда бутилки годишно! Макар да е вярно, че много от тези шишета могат да бъдат рециклирани, става все по-трудно човечеството да се справи с огромния обем с боклука, който се нуждае от рециклиране, ала голяма част от него в крайна сметка се озовава в океаните и трови морския живот.

През 2016 г. хората на планетата са купили над 480 милиарда пластмасови бутилки за вода. Но това е само началото на лошите новини. По-малко от половината от тези 480 милиарда бутилки са събрани за рециклиране. А само седем процента от тях са намерили втори живот във вид на нови бутилки. Какво се е случило с останалите? Опустошават океаните и се трупат по сметищата. А оценките от Euromonitor International показват, че употребата им ще се увеличи „само“ до 583,5 милиарда годишно до 2021 година.

„Кризата с пластмасовото замърсяване съперничи на заплахата от изменението на климата,“ казва Уго Таголм – изпълнителният директор на „Сърфисти срещу отпадъците“. „Науката показва, че пластмасите не могат да бъдат вградени в хранителната верига по полезен начин. Бидейки погълнати, те излъчват токсини, които след това се отправят към вечерята в чинията ни“.

Пластмасите вече се „появяват“ в човешката храна, доказват и скорошни проучвания. Учените от Университета в Белтън са открили, че хората, които ядат морски дарове, несъзнателно консумират 11 000 малки пластмасови частици годишно. Изследователи от университета в Плимут в Англия пък откриха пластмаса в една трета от рибата, уловена в Обединеното кралство.

Според „The Guardian“, пластмасата се популяризира още от 1940-те години, но голяма част от произвеждания тогава материал е около нас и днес, защото са нужни стотици години за разграждането на веществата в нея.

Пластмасовите бутилки могат да са направени и от 100 процента рециклирана пластмаса, но много марки не искат да правят такава промяна, защото предпочитат лъскавия вид на традиционната пластмаса.

От друга страна данъкът върху найлоновите торбички, прилаган в някои страни, показва, че справянето със синтетичните контейнери за еднократна употреба е постижимо: налогът от 5 лири за найлонова торба в Англия е довел до спад в използването на замърсяващите торбички с 85%.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*