Светлина и естествени материали лекуват онкоболните в медицински център край Лондон

Лечебните сили на природата са вплетени ловко в наскоро завършения медицински център „Олдам“ във Великобритания. Лондонското архитектурно студио dRMM е проектирало тази сграда на база крос-ламиниран дървен материал. Това е един от многото центрове на веригата „Maggie“ в Обединеното кралство, които осигуряват безплатна практическа, емоционална и социална подкрепа за хората с рак. Природата обгражда изпълнената с дневна светлина сграда и отвътре, и отвън, от градината, в която центърът плува, до дървото, което расте вътре в сградата.

Построен на територията на болницата за ракови заболявания на NHS в Олдам, наскоро завършеният медицински център е първата постоянна структура от този вид – изградена от устойчива дървесина. „В дървото има надежда и топлина,“ пишат архитектите. „Използването му в Олдам е част от едно по-цялостно намерение д се преобърнат нормите за болничната архитектура, където институционализираните среди третират пациентите бездушно“. Всички повърхности показват естествената красота на дървесината, а термично модифицираният материал от лириодентрон е внимателно подбран, за да разкрива обаянието на своята естествена красота. Остатъците от обработката на дървесината са събрани, рециклирани и използвани за таванската ламперия.

За да вдигне духа на всеки, който идва на това място, центърът Олдам приветства посетителите с просторни, изпълнени със светлина пространства и неочаквани гледки към градината по-долу, небето горе и към хоризонта. Големите прозорци с рамки от американски бял дъб обливат стаите с изобилие от естествена светлина. Минималистичната сграда с форма на кутия е повдигната на тънки колони над градина, оградена от борови дървета, брези и тополи. Едно дърво расте в сърцето на сградата, създавайки централен оазис, който „внася“ природата вътре в центъра. Използването на дървесина, а не на студения метал, допълва зеленината и придава на сградата усещане за топлота. Изолацията от дървесни влакна осигурява „дишаща“ и здравословна околна среда.

Изображения: Алекс де Рийке

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*