Батерии за екрани на цифрови устройства проправят нов път за ВЕИ

Изключително тънките, гъвкави батерии, които се отпечатват върху екрани за направата на евтини преносими устройства, и непостоянният характер на енергията от възобновяеми източници се сближават все повече. Съвместен проект на Университета на Нов Южен Уелс и Университета в Куинсланд е в процес на разработване на технология за „отпечатване на енергия“ и нейната комерсиализация.

Подкрепена от енергийния иноватор и филантроп Тревър Сен Бейкър, основател на ERM Power и създател на Фонда за енергийни иновации „Сен Бейкър“, младата фирма „Печатна енергия“ от Бризбейн е патентовала технология за печатане на батерии и фотоволтаици и лаборатория в Аризона, фокусирана върху енергийното съхранение и науките за материалите.

Проектът на стойност 12 млн. долара е получил безвъзмездна помощ от $2 млн. от схема, известна като „Проекти за кооперативни изследователски центрове“, обявена от министъра на индустрията, иновациите и науката на Австралия – сенатор Артър Синодинос. Това ще позволи на партньорите – включително Sunset Power International и Sonovia Holdings – да ускорят развитието на технологията.

Твърдотелните батерии на „Печатна енергия“ са в тънък, гъвкав формат – отпечатани с ролков процес, подобно на вестник – който може да се приспособи към почти всяка форма. Има потенциални приложения за захранването на почти всичко – от медицински устройства за еднократна употреба, през смарт-карти и носима електроника до големи слънчеви панели и акумулатори за съхранение на енергия.

Технологията е особено подходяща за захранване на сензори, устройства за „интернета на нещата“, здравни устройства за еднократна употреба, казва Роджър Уитби, главен изпълнителен директор на „Печатна енергия“ и на Фонда за енергийни иновации.

Снимка: Университет на Нов Южен Уелс

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*