„Водна кутия“ охлажда климатиците през лятото, за да подобри ефективността им

Устройство, което охлажда външните тела на климатиците през лятото и им помага да работят по-ефективно в жегите, може да намали потреблението на електроенергия с около една трета.

Mistbox, което буквално означава „кутия от водна мъгла“, е устройство, което може да бъде монтирано върху повечето популярни климатици. То използва изпарително охлаждане, за да намали температурата на въздуха, влизаща във външното тяло. По този начин то може да намали консумацията на електроенергия с около 30%.

Изобретението дебютира преди около две години с кампания в Kickstarter. По това време „водната кутия“ бе проектирана така, че да се захранва от слънчев панел с размери 96 x 54 мм. Неговата роля – да гарантира, че устройството е самозахранващо се и удобно за лесен монтаж.

Днес Mistbox има и втора, подобрена версия. В новия модел енергията сега се осигурява от турбина, която събира енергия от въздушния поток на самия климатик. Добавена е и вградена система за пречистване на водата, която да гарантира, че водната мъгла не уврежда климатика.

Вгарадена в устройството клетъчна мрежова връзка позволява на компанията да провежда мониторинг на устройството. Тя има грижата да доставя филтри предврително, предида дойде времето за смяната им.

За Mistbox има и специално смартфон-приложение, за Android и за iPhone, което позволява мониторинг на здравето на уреда.

В своята кампания Mistbox вече надмина целта си за набиране на обществено финансиране – повече от 10 пъти. Началото на доставките е планирано за август, ако всичко е наред. Засега уредът се предлага за жителите на Съединените щати и Канада – първоначално, макар че създателите на уреда загатват, че предвид броя на климатиците по света има очевиден потенциал за международна дистрибуцияна Mistbox.

Снимки: Mistbox

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*