„Цунами“ от токсични отпадъчни води изби дивия живот в пустиня на Израел

В заустваните от ТЕЦ-овете отпадъчни води попадат нефтопродукти и тежки метали

Токсични отпадъчни води, които нахлуха в сухото речно корито на река Ашалим в южната част на Израел тази събота и неделя, оставиха след себе си екологичен „погром“ с дължина повече от 20 километра.

Потопът започна миналия петък, когато 60-метровата стена на резервоар във фабрика за фосфати частично се скъса. Резервоарът изпусна 100 000 кубически метра силно киселинни отпадни води в речното корито на река Ашалим. Подобно количество течност е достатъчно, за да запълни 40 басейна с олимпийски размери. Токсичният поток премина през пустинята, отнасяйки всичко по пътя си. Накрая той се събра в басейн на няколко километра от Мъртво море, най-ниската точка на земята.

Няколко дена по-късно водата вече е отцедена, но земята все още е оцветена в тъмно кафяво и излъчва отвратителна кисела миризма, по-силна от тази на силно хлориран плувен басейн.

Част от речното корито на Ашалим се състои от тесни каньони, популярни за туризъм, но за щастие не е имало хора в района по времето на „цунамито“ от отровните води в каньона.

Израелското министерство на околната среда вече започна разследване на собственика на завода – Rotem Amfert – и компанията майка Israel Chemicals (ICL), която е водещ производител на калий и торове с изключителни права за сондиране в Мъртво море. „Всички растения и животни в долината по време на цунамито от киселината са били засегнати или най-вероятно са мъртви“, каза Одед Нетцер, еколог на министерството. „В дългосрочен план ще има щети за почвата и големи функционални екологични проблеми“. Според него, предстои седмица на интензивна работа по почистване, включително изпомпване на останалите токсични води. Пълната рехабилитация вероятно ще отнеме години.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*