Франция ще забрани всички бензинови и дизелови автомобили до 2040 г.

Франция планира да забрани всички бензинови и дизелови автомобили до 2040 г., съобщи новият министър на околната среда на страната. Никола Хюло направи това съобщение, като представи няколко мерки – част от плана на новоизбрания президент Емануел Макрон да направи страната въглеродно неутрална до 2050 г. Хюло призна, че мярката ще представлява натиск върху френските производители на автомобили, но, по думите му, в момента има проекти, които „могат да изпълнят това обещание“.

Като част от плана по-бедните домакинства ще получат премия, за да могат да заменят своите замърсяващи превозни средства с чисти алтернативи.

В изказване по време на пресконференция Хюло каза пред репортери, че Франция ще спре да използва въглища за производството на електроенергия до 2022 г. и че ще бъдт вложени около 4 млрд. евро инвестиции за повишаване на енергийната ефективност. Всичко това е част от петгодишен план за насърчаване на чистата енергия и изпълнение на ангажиментите на страната по Парижкото споразумение. Френското правителство иска да запази „лидерството“ на страната в политиката в областта на климата, подчерта еко-министърът.

„Искаме да покажем, че борбата с изменението на климата може да доведе до подобряване на качеството на живот на френския народ“, каза той.

Франция не е единствената страна, която има за цел да забрани автомобилите, задвижвани от изкопаеми горива. Холандия и Норвегия вече имат планове да се отърват от бензиновите и дизеловите автомобили до 2025 г., а Германия и Индия обявиха подобни планове със срок 2030 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*