Поискаха от Народното събрание да гласува мерки за електромобилите

Българската асоциация за електрически превозни средства изпрати предложение с мерки за насърчаване на електромобилността в страната до Комисията по околната среда и водите към 44-то Народно събрание. Предложението е продължение на проведена по-рано среща с Ивелина Василева, председател на комисията. „Очакваме да бъдат взети под внимание и да се пристъпи към прилагането им на практика в най-скоро време, за да компенсираме изоставането на България по отношение усилията за въвеждане на по-чист транспорт“, казват от асоциацията.

Предложените от БАЕПС мерки включват:

– Промяна в местните данъци върху моторните превозни средства на принципа „замърсителят плаща”: моторните превозни средства с по-ниски емисии на газове и прахови частици да плащат по-ниски местни данъци от по-замърсяващите МПС.

– Въвеждане в урбанизираните територии на зони за достъп (особено в централни градски части) само с енергоефективни и нискоемисионни превозни средства.

– Данъчни кредити при покупка и използване на превозни средства с нулеви емисии в точката на използване (валидно за ограничен брой/срок, до достигането на минимална критична маса превозни средства).

– Директни субсидии за покупка на електробуси за масов градски транспорт (валидно за ограничен брой/срок, до достигането на минимална критична маса превозни средства).

– Директни субсидии при покупка на нови превозни средства с нулеви емисии в точката на използване (валидно за ограничен брой/срок, до достигането на минимална критична маса превозни средства).

– Въвеждане на прогресивно нарастващ задължителен процент електромобили в автопарка на публичната администрация и местните власти.

– Регламентиране на сервизното обслужване на електрическите превозни средства за осигуряване безопасност на експлоатация и изграждането на местни компетенции в тази бързо развиваща се област.

– Стимулиране изгражадането в страната на производствени и сервизни бази за производство и асемблиране на компоненти и системи, както и за крайно сглобяване за електрически превозни средства.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*