САЩ предлага намаляване изисквания дял на биогоривата през 2018 г.

Правителството на САЩ предложи да се намали обемът на биогоривото, за което се изисква да бъде използвано в бензина и дизеловото гориво, през следващата година. Това е сигнал за първа стъпка към евентуална по-мащабна реформа на американската програма за биогоривата.

Агенцията за защита на околната среда в САЩ предложи дял, които маркрира леко намаление спрямо сегашните задължителни нива нива и е над 20% под целите, определени в закона от 2007 г. Стандартът за възобновяемите горива в САЩ, известен като „RFS“, изисква ежегодно увеличаване на дела на биогорива в горивния микс.

Агенцията е започнала подготовка за преразглеждане на бъдещите цели за биогорива, каза администраторът на агенцията Скот Прут. Предложението му бе посрещнато с възхвала и радост от страна на петролната индустрия – и с призив за по-сериозна „реформа“ – както и със смесена реакция от страна на производителите на биогорива. Еколозите, които са критични към етанола, призоваха Конгреса да реформира програмата.

„RFS“ се превърна в бойно поле между интересите на производителите на царевица и производителите на петрол. Законът бе „благословия“ за селското стопанство, подпомагайки икономиките в „царевичния пояс“ на Средния Запад. Предложението за намаляването на дела на биогоривата „ще окаже охладително въздействие върху развитието на биогоривата от следващо поколение“, каза сенаторът на Айова Чък Грасли.

Нефтените компании пък твърдят, че целите за биогоривата са „невъзможни за посрещане“ и увеличават разходите на милиарди долари. Планът ще изисква от компаниите да смесват общо 19,24 милиарда галона възобновяеми горива в доставките на горива в страната през следващата година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*