Приносът на Европа към обезлесяването нараства, въпреки обещанието да спре

Приносът на Европа към глобалното обезлесяване може да нарасне с повече от една четвърт до 2030 г., въпреки обещанието да се спрат подобни практики до края на настоящото десетилетие, според изтекъл проекто-анализ на ЕС.

Около 13 милиона хектара от световната горска територия се губят всяка година. Това е цифра, която нараства в прогресия и ще нараства през следващите 30 години. Най-много сеч се наблюдава в Амазонието и поречието на Меконг.

Въпреки подписването на няколко международни споразумения за спиране на обезлесяването до края на десетилетието, до 2030 г. в ЕС ще бъдат необходими повече от 5 млн. горски площи, за да се отговори на търсенето на селскостопански продукти, прогнозира проекто-проучване на ЕС.

„ЕС обеща да спре обезлесяването до 2020 г., а не да го увеличава“, каза Себастиан Риссо, говорител на „Грийнпийс: по повод документа. „Обезлесяването е ускорен транспортен коридор към опустошителни климатични промени и загуба на видове, които светът трябва да спре и то бързо“. Според еколозите, лицемерно е поведението на Европа, с което се изтъква като „лидер“ в опазването на климата, а в същото време прави толкова малко за унищожаването на горите.

Изсичането на гори заради отглеждане на добитък и земеделски насаждения, включително за производството на биогорива, са най-голямата причина за обезлесяването из Европа. ЕС е крайната дестинация за почти една четвърт от тези продукти – говеждо месо, соя, палмово масло и кожа. Много от тях са произведени във ферми на територията на незакконно изсечени гори.

Според проекто-проучването на ЕС, неизбежният процент на обезлесяване, който е пряко свързан с потреблението в ЕС, ще се увеличи от 250 000-500 000 хектара през 2015 г. до 340 000-590 000 хектара през 2030 г.

ЕС подписа няколко споразумения за спиране на обезлесяването до 2020 г., сред които в рамките на споразумения, които включват: Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие, целите на ООН за устойчиво развитие, Форума на ООН за горите, Декларацията от Ню Йорк за горите и Декларацията от Амстердам.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*