Проектът „Чисти въглища“ се провали

Един шумно рекламиран план за намаляване на емисиите от изгаряне на въглища с 65% се оказа твърде проблематичен в застрашената електроцентрала „Kемпер“ в САЩ.

Енергийната централа в Мисисипи, която се счита за най-голямото „доказателство за концепцията“, все още не е изпълнила обещанието си, наречено “чисти въглища“. Техниката за улавяне на въглерод е обявена за твърде скъпа и проблематична, а вместо това съоръжението ще гори природен газ, за да генерира електроенергия.

ТЕЦ-ът „Кемпер“, който работи на въглища, носеше много надежди за поддръжниците на идеята за „чисти въглища“, откакто започна строителството ѝ през 2010 г. Теорията е проста: ако може да бъде построена инсталация, където да се изгарят резервите от лигнитни въглища (най-мръсните от всички видове въглища) по чист начин – тогава ще бъде осигурено бъдещето на този вод изкопаемо гориво в американското производство на енергия.

Нещата обаче не се оказаха такива. Проектът е затънал в проблеми от самото начало, пише технологичният бюлетин на Масачузетския технологичен институт. Разходите за проекта вече са достигнали 7,5 милиарда долара – с 4 милиарда долара над планирания бюджет, а схемата за улавяне на въглероден диоксид изостава с три години след края на заложения график. По данни на „Ню Йорк Таймс“, собственикът на централата – „Южна компания“ – вече се е отказала от опитите се да го реализира така, както е проектиран, след натиска от страна на Комисията за обществени услуги в Мисисипи да премине към природен газ и да спре да харчи грешни пари.

По замисъл заводът трябваше да газифицира меките кафяви лигнитни въглища, за да създаде гориво, което отделя такива количества въглероден диоксид, каквито отделя природният газ при изгаряне. Според описанието на технологията от списание „Power“, това – на теория – би намалило емисиите на въглероден диоксид, свързани с изгарянето на тези въглища, с 65%.

Ала системите за газификация не работят според очакваното. Вместо това ТЕЦ-ът „Кемпер“ продължава да гори природен газ. Сега електроцентралата ще продължи да го прави – очевидно дългосрочно. Компанията-оператор пък казва, че „незабавно спира дейностите по пускане в експлоатация и поддръжка“ на газификацията на въглища в завода.

Това е огромен удар за чистите въглища. „Въпреки някои успехи в намаляването на въглеродните емисии от електроцентралите, работещи с изкопаеми горива, процесът е … твърде скъп, за да се осъществи в мащаб. Това е особено вярно, като се има предвид, че цените на възобновяемата енергия продължават да намаляват бързо“, пише MIT. Според публикуван наскоро анализ на Фондацията за политики за глобално затопляне, схемите за улавяне на въглерод (CCS) винаги ще останат „твърде скъпи“, за да бъдат жизнеспособни, особено на фона на намаляването на цената на чистата енергия.

Предвид тези събития обещанието на Доналд Тръмп да върне САЩ в ерата на въглищата и да осигури на Америка „чисти въглища“ наистина остава кухо обещание.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*