Възобновяемите източници са произвели повече енергия от ядрените в САЩ през пролетта

Ядрената енергетика доминира алтернативни източници на енергия в Съединените щати от десетилетия – но до тази пролет. Статистика, публикувана наскоро от Американската енергийна информационна администрация (EIA), показа, че възобновяемите източници са надминали ядрените в производството на електроенергия през март и април тази година. Вятърната, слънчевата и водноелектрическата енергия са генерирали повече електричесто от ядрените централи. Първите два източника са постигнали рекорди тази пролет, а водните генерации са отбелязали силен ръст след обилните валежи в западната част на страната.

Щтските медии отбелязват, че подобно нещо се случва за първи път от юли 1984 г. насам. Принос има и фактът, че обичайно атомните електроцентрали подлежат на ремонти във времето, когато търсенето на електроенергия е по-слабо, както е през пролетта или есента.

Независимо от растежа на ВЕИ обаче Американската енергийна информационна администрация не очаква тенденцията да се запази. От EIA заявиха, че ядрените мощности вероятно ще изпревари възобновяемите енергийни източници шрез през това лято и за цялата 2017 г. най-вероятно ядрената енергия все пак ще генерира повече енергия от възобновяемите източници.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*