Римският бетон може да е от ключово значение за опазването на градовете от покачващите се морски нива

Повишаването на морското равнище представлява опасност за много от голеите крайбрежни градове. Изграждането на бариери за опазване на тези гъсто населени центрове от океана ще бъде част от решението, макар и временно.

Морските стени и бариери, построени от римляните, са издържали 1500 години – много по-дълго от всичко, направено със съвременния бетон. Група учени били любопитна какво прави римския бетон толкова издръжлив. Вместо да се разпадне, когато е в контакт с морската вода, римският бетон всъщност става все по-здрав с течение на времето.

След значителни изследвания учените сега смятат, че са открили тайната. Римляните са използвали смес от вулканична пепел, вар, морска вода и вулканична скала, за да направят своите бетонни кейове, вълноломи и пристанища. Изследователите смятат, че морската вода реагира с вулканичния материал, образувайки нови минерали, които подсилват бетона с течение на времето.

Римляните са работили дълго и са постигнали огромен напредък, казва Мари Джаксън, геолог от Университета в Юта и един от авторите на изследването. „В бетона намерих изобилие от тоберморит, който нараства в цялата тъкан на бетона, често свързан с филипсит“, пише тя. С течение на времето тези два минерала кристализират вътре в бетона, правейки го по-здрав и предотвратявайки появата на пукнатини.

Тя отбелязва, че римляните са били съвсем наясно със свойствата на бетона, който са правили. В документи от римско време учените са намерили песни за това как римският бетон е „непроницаем за вълните и всеки ден по-силен“. Сега това звучи като реклама от 21 век.

По отношение на потенциала за нови версии на римския бетон Джаксън казва така: „Има много приложения, но е необходима допълнителна работа за създаването на тези смеси. Започнахме, но е нужна много фина настройка. Предизвикателството е да се разработят методи, които използват обикновени вулканични продукти и всъщност точно това правим ние в момента“.

В допълнение към своята здравина и издръжливост римският бетон има и друго предимство – той не влияе на климата, както е със съвременния цимент. Този материал, който е съвременният избор за бетонни конструкции, е виновен за 5% от годишните въглеродни емисии в световен мащаб.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*