Възобновяемата енергия ще е тази на най-ниска цена до 2030 г.

Вятърната и слънчевата електроенергия ще бъдат най-евтините форми на производство на електроенергия във всяка страна от Г-20 до 2030 г., според доклад на „Грийнпийс“. Проучването е реализирано от офиса на еко-организацията в Германия. То е установило също така, че в около половината от държавите от Г-20 възобновяемата енергия е по-евтина или равна на цената на електроенергията, произведена от въглища или ядрени централи, още от 2015 г. насам.

Анализът е осъществен от финландския технологичен университет Лаперенранта. Той бе публикуван преди срещата на високо равнище на Г-20 в Хамбург.

Докладът изчислява разходите за производство на електроенергия във всички страни от Г-20 за годините 2015 и 2030.

„Вече няма място за оправдания,“ коментира енергийният експерт на „Грийнпийс“ в Германия Тобиас Аустроп. „Защитата на климата все повече има икономически смисъл в Г-20, тъй като възобновяемата енергия става по-евтина от мръсните въглища и ядрената енергия“.

Страните от Г-20, които продължават да инвестират във въглища и в атомни електроцентрали, губят парите си за технология, която няма да бъде конкурентна през следващите години, добавят специалистите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*