Пробив във фотоволтаичната технология обещава до 50% повече ефективност

Шведската фирма за соларни технологии Sol Voltaics е привлякла 21,3 милиона долара, за да подпомогне комерсиализирането на новата си технология за повишаване на ефективността на соларните панели. Това е най-голямото финансово постижение за европейската компания от областта на слънчевите технологии от 2015 г насам.

Паричните средства ще бъдат използвани за ускоряване на внедряването на технологията „SolFilm“ на фирмата. Според разработчика, това може да повиши ефективността на конвенционален слънчев панел с до 50%.

„Този последен кръг финансиране ни дава критичния капитал, необходим за комерсиализиране на технологията за повишаване на ефективността на соларния пазар“, каза Ерик Смит, главен изпълнителен директор на Sol Voltaics. Той определи разработката като „революционна за на масовия пазар“.

Соларните панели обикновено постигат ефективност от около 20%, в зависимост от производството и средат, в която се внедряват. SolFilm е технология за тънкослойни филми, която използва специално проектирани наноматериали, за да помогне на производителите на слънчева енергия да постигнат ефективност на панелите до 27%.

Понастоящем технологията е в „крайните етапи“ на комерсиализацията, съобщава Sol Voltaics. Очаква се първите мостри да бъдат изпратени на партньорите до края на следващата година.

За последните 12 месеца Sol Voltaics е привлякла общо 38 млн. долара.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*