Нанотехнологиите могат да превърнат прозорците в огледала

Представете си прозорец, който може мигновено да се превърне в огледало – тази възможност е реална благодарение на пробив в нанотехнологиите от изследователи от Австралийския национален университет (ANU). Те са разработили материал, който обещава да защити астронавтите от вредните космически лъчения. Но може да има и други практически приложения, които са по-близо до дома.

Изследователите са нарекли своето изобретение „умно огледало“. Всичко, което е необходимо, за да се превърне прозорецът в огледало, е регулиране на температурата му. Огледалото се състои от множество диелектрични наночастици, които са внимателно проектирани и подредени в рамките на един слой.

Досега оптичните силикати винаги са постигнали само една функция, казвт учените. Но с промяната в топлината при този вид наночастици прозорецът може да се трансформира по различни начини – да абсорбира, да отразява или дори да излъчва светлина и топлина.

Технологията е разработена за защита на космонавтите и е предвидено тънкият филм да може да бъде нанасян върху техните костюми. Това би трябвало да ги предпазва от космическите лъчения.

Същата технология обаче може да се окаже приложима и в бита. Например, фолиото може да се нанася върху прозорците на автомобилите, за да защитава очите на водачите от слънцето. Наночастиците могат да преобразят и домашните прозорци, като по този начин технологията може да помогне за пестене на енергия. Не на последно място, в този случай, „умното огледало“ може да има роля и за архитектурното оформление на сградите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*