Нов проект на Google се зае с развитието на геотермалната енергия

Нова компания под шапката на Alphabet – компанията-майка на Google – ще се посвети на развитието на геотермалната енергия. Главният изпълнителен директор на Dandelion Кати Ханун заяви, че екипът й работи вече няколко години „за да стане по-лесно и по-достъпно да отопляваме и да охлаждаме домовете си с чистия, безплатен, изобилен и възобновяем енергиен източник, който е точно под краката ни“. Тези усилия са достигнали своята кулминация със създаването на независима компания Dandelion.

„Започнахме този проект, защото осъзнахме, че милиони собственици на жилища използват скъпи горива, доставяни от камиони, просто защото нямат достъп до по-добри възможности днес“, каза Ханун в изявление.
„Наясно сме, че ако инсталирането на геотермална термопомпа е по-просто и по-достъпно решение, тези собственици на жилища ще имат достъп до по-качествен продукт, който е и по-щадящ за климата“.

Dandelion ще предлага геотермални системи за отопление и охлаждане за собствениците на жилища, започвайки от североизточната част на Съединените щати, допълни Ханун. Разпространението на геотермалната енергия има за цел както намаляване на разходите, така и на въглеродните емисии. Около 39% от потреблението на енергия в САЩ се пада на отоплението и охлаждането на сгради. Подобна е цифрата и в Европа.

Обичайно емисиите са повече в по-северните части на двата континента, защото през зимата хората се отопляват повече и съответно се горят повече горива.

„Домашните геотермални системи могат да предложат по-ниски и по-стабилни месечни разходи за енергия, защото те използват енергията в земята под вашия двор“, казва шефката на новото дружество. Фирмата твърди, че е разработила нова сондажна система, която намалява разходите и свежда до минимум разрушаването на ландшафта.

Dandelion обяви, че е получила 2 милиона долара първоначално финансиране от група фондове, сред които Collaborative Fund, ZhenFund и Borealis Ventures.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*