Устройствата на Apple и Samsung с най-малко възможност за поправка

Еко-организацията Greenpeace и iFixit са се заели да създадат своеобразен наръчник-ориентир, който може да помогне на потребителите да си купуват „най-зелената електроника“. Съвметната разработка извежда на преден план възможността електронните устройства да бъдат поправяни. Това е рейтингова система, която класира марките и продуктите в зависимост от възможността устройствата да бъдат поправени, вместо да бъдат изхвърлени и заменени с нови, допринасяйки за глобалния проблем с електронните отпадъци.

Първото издание на доклада показва, че лидери като Apple, Samsung и Microsoft имат „още много работа за вършене“ по отношение способността на продуктите им да подлежат на поправка. За трите марки са налице твърде малко възможности за замяна на счупените части.

„От всички оценявани модели открихме няколко, които са най-добри в своя клас и те показват, че е възможно проектирането на продуктите така, че да могат да се поправят лесно. От друга страна редица продукти от Apple, Samsung и Microsoft се проектират по начини, които затрудняват поправянето от страна на самите потребители. Това скъсява живота на тези устройства и добавя своя дял към нарастващите планини от електронни отпадъци“, заяви Гари Кук, анализатор на ИТ сектора в Greenpeace САЩ.

Най-високата е оценката за Fairphone. Едноименната организация неотдавна създаде „етичен“ смартфон: безконфликтен, произведен на база справедливи заплати за работниците, със заменяеми части и лесен за рециклиране в края на живота на телефона. Други марки с добри резултати са Dell, HP и LG.

За да подготвят ръководството, Greenpeace и iFixit са разгледали 40 от най-добре продаваните смартфони, таблети и лаптопи, пуснати на пазара между 2015 и 2017 г. Обхванати са 17 различни технологични марки. Класацията се основава на резултатите на iFixit за всяко устройство, които стъпват на показатели като това колко лесно е да разглоби устройството и да се поправи счупената част в него.

Лекотата на ремонт представлява повече от просто спестяване на пари и дълготрайност на устройството. Поддържането на едно устройство в работно състояние за по-дълго време означава по-малко въздействие върху околната среда и по-малко „принос“ за купчините електронни отпадъци, които вече са сериозен проблем за човешкото здраве.

„Направата на електрониката коства огромно количество енергия, човешки усилия и природни ресурси“, заяви изпълнителният директор на iFixit Кайл Виенс. „И все пак, производителите произвеждат милиарди утройства тях всяка година – а потребителите ги използват за кратко, преди да ги изхвърлят. Електронните отпадъци са един от най-бързо растящите „потоци“ от отпадъци в света. Ние трябва да можем да направим електрониката по-устойчива.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*