Изоставена атомна електроцентрала заживява нов живот като слънчева ферма

Слънчевите ферми могат да се появяват на невероятни места – като наример територията на една стара, недовършена атомна електроцентрала в Тенеси. Атомната електроцентрала Филипс Бенд е изоставена през 1981 г., но днес на нейната площадка греят близо 3 000 слънчеви панела. Новият 1-мегаватова ферма осигурява чиста енергия за около 100 жилища.

Атомната електроцентрала Филипс Бенд грози ландшафта от десетилетия – откакто е изоставена през 1981 г. Нейното стоителство е спряно смед инцидента Three Mile Island, както и заради нарастващите разходи за ядрената енрегия. Някога на нея са вълагани недежди, че ще възроди местната икономина, Филипс Бенд така и не влиза в действие, но в продължение на десетилетия е използвана само за тренировки за безопасност.


Това се променя обаче с намесата на Birdseye Renewable Energy и United Renewable Energy. Birdseye вече се гордее с над 430 MW чиста енергия – все проекти, изградени „на зелено“. Заедно, двете компании инсталират слънчеви панели върху около 4 дка на площадката на ядрената централа. Панелите се въртят през целия ден, за да увеличат максимално енергията, която абсорбират от слънцето. Местната Holston Electric изкупува електроенергията за домовете в източен Тенеси.

Атомната електроцентрала Филипс Бенд е можело да е доста голяма, ако е била завършена, предлагайки повече от 2 400 мегавата и съответно осигурявайки ток за около 1,8 милиона домакинства. Новата слънчева ферма на нейно място няма да успее да постигне това. Тя ще гарантира около 1100 до 1400 мегаватчаса годишно и ще бъде в експлоатация най-малко 30 години. Реализацията ѝ е значима, защото в САЩ има около 100 непостроени атомни електроцентрали – може би някои от тях биха могли да получат нов живот като слънчеви ферми.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*