Винарна, захранвана със слънчева енергия, е хладна с коркови покриви

Испанска винарска изба, която не е свързана с електро-мрежата, използва пълната сила на слънцето, за да узрее гроздето, както и за да превръща плода във вино. Местното студио Munarq Arquitectes е проектирало винарната Son Juliana, която изцяло се захранва от възобновяема енергия и се намира на испанския остров Майорка. Ниско разположената сграда се състои от сглобяема бетонна конструкция, построена само за 15 дни, и използва естествени материали, за да се слива с околността.

Изградена с изглед към планината Трамунтана в далечината, винарсkата изба се намира на равен, глинест терен с продълговата форма, определен от пейзажа и процеса на винопроизводството. Гроздето влиза на входа на изток, където минава през няколко преработвателни станции, докато накрая виното се бутилира и етикетира и се излага за дегуслтации в търговската зала на западния вход. Сградата с площ 1300 квадратни метра може да произвежда 40 000 литра вино всяка година.

Бетонната конструкция на винарната е облицована в маре – местен камък тип пясъчник, използван за фасадата. Интериорът е облицован с керамични тухли. Сградата се захранва изцяло с възобновяема енергия. Винарната остава хладна благодарение на пасивна вентилация и използване на бетонни и каменни стени, а наклонените й покриви са покрити с корпова изолация. Възползвайки се от земната термална маса, архитектите са построили винарната в мазето, за да отговарят на специалните изисквания за температура и влажност.

„Задържащите стени са каменни габиони, за да се възползваме от топлинната маса и почвената влага, които се запазват през лятото“, пише архитектите. „Приносът на естествената вентилация и температурата се осъществява чрез тръби, свързани с геотермални термопомпи“.

 

Изображения: Munarq Arquitectes

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*