Великобритания дава 20 млн. лири за научни изследвания за електромобилите

Великобритания ще инвестира 20 милиона лири, за да проучва как батериите на хиляди електрически автомобили биха могли да подпомагат електрическата мрежа. Британските фирми ще могат да кандидатстват за финансирането, за да провеждат изследвания и изпитвания на технологията „превозни средства към електрическа мрежа“. Тя – според властите – има „огромен потенциал“ и за шофьорите, и за енергийната система.

Вече има над 90 000 електрически или хибридни автомобила по пътищата в Обединеното кралство. Сега те черпят електричество от мрежата. Собствениците им ги презареждат в къщи, най-често през нощта, или за половин час на бързите зарядни станции по градски и магистрални бензиностанции.

Но ако батериите са свързани към мрежата, те биха могли да предоставят услуги на местните енергийни оператори и на националната мрежа, връщайки електричество по време на периодите на пиково търсене. Те могат да покриват и спадовете при намалена производителност на вятърните генератори или слънчевите ферми.

Водачите биха могли да извлекат ползи от това, тъй като биха били компенсирани под някаква форма – например чрез плащания или безплатно паркиране – ако позволят батериите на техните електромобили да помагат на енергийните оператори. Консултантската фирма StrategicFit смята, че една електрическа кола може да спечели на своя собственик между 1000 и 2000 лири годишно от подпомагане на мрежата.

Фондът от 20 милиона лири ще подкрепя проекти за изследване и за осъществимост на технологията. Очаква се конкурсите да привлекат енергийни компании, производители на автомобили и местни администрации.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*