Соларната енергия пести гориво на товарните камиони

Соларната енергия може да пести значителни количества гориво на товарните камиони – осоено такива, които са оборудвани с хладилни камери например. Една покривна соларна система може да спестява по 2000 литра дизел на година. До този извод са стигнали учените от Института за соларни технологии Фраунхофер след първия етап от проучване по темата за фотоволтаиката в товарните превози.

В проучване на икономическата осъществимост Fraunhofer ISE е оборудвал 40 хладилни полуремаркета със сензори за слънчевата радиация. Ремаркетата са се движили по стандартните си маршрути из САЩ и Европа – от Прага до Майорка, Париж до Мюнхен – в продължение на половин година. През това време техните сензори са трупали данни за слънчевото греене в рални условия. Данните са анализирани от Fraunhofer ISE.

„На база на нашите калкулации ние смятаме, че един 40-тонен хладилен камион с покрив от 32 квадратни метра, оборудван с фотоволтаични панели, може да спестява до 1900 литра дизел на година“, казва Матю Еберт, ръководител на екипа за модул за ефективност и нови концепции в Fraunhofer ISE. Спестяването на гориво, разбира се, варира и зависи много от начина на използване на камионите и от региона, из който се движат. Това определея и икономическата жизнеспособност на инициативите за поставяне на фотоволтаични системи върху превозните средства.

Използването на фотоволтаиците в търговските превозни средства може да допринесе за намаляване на потреблението на дизелово гориво и намаляване на разходите, намаляване на емисиите на CO2 от превоз на товари в процеса и по този начин да се постигнат целите за опазване на околната среда и климата в транспортния сектор. „С разработването на соларно-активен корпус на превозното средство ние искаме да направим фотоволтаичната технология достъпна за логистичния сектор и да допринесем за намаляване на разходите за логистиката“, казва Матю Еберт, ръководител на екипа за модул за ефективност и нови концепции в Fraunhofer ISE.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*