Apple прави втори център за данни в Дания, захранван с вятърна енергия

Apple потвърди плановете си за изграждане на втори ключов център за данни в Дания, който да бъде захранван със 100% възобновяема енергия. Технологичният гигант ще инвестира 921 млн. долара в новото съоръжение в Аабенра в южната част на Дания. Компанията вече е сключила договор с местен разработчик на системи за чиста енергия, който да построи 30-мегаватова вятърна ферма в подкрепа на проекта.

Apple заяви, че новият вятърен парк ще бъде построен без преференциални тарифни субсидии и ще осигурява всичката енергия, използвана както от центъра в Аабенра, така и от другия център за данни на Apple във Виборг – по време на тяхното изграждане и първоначалните им дейности.

Проектът Виборг се очаква да бъде пуснат в експлоатация по-късно тази година. Центърът Аабенра пък ще започне да функционира през второто тримесечие на 2019 г.

Новината е най-новият ход на компанията, решена да постави сървърните си ферми в региони с високи нива на възобновяеми енергийни ресурси и климат, подходящи за ефективното функциониране на центровете за данни.

Амбицията на фирмата е новият център за данни Аабенра да допринесе за решението на компанията да захранва центровете си за данни със 100% възобновяема енергия.

Наред с това новото съоръжение ще използва и други подходи за енергийна ефективност, включително използването на естествени въздушни потоци в сградите, за да се осигури охлаждане и да се сведе до минимум нуждата от енергия за климатизиация.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*