ВЕЦ-проект в Чешир събра обществено финансиране – само за 2 дена

Нов проект за водноелектрическа централа, предложен за изграждане на река Уивър в Чешир, привлече 635 000 британски лири общетвено финансиране само за 51 часа кампания. Строителството вече е готово да започне, обявихаразработчиците Hydrosense Renewables и Triodos Bank, които управляват корпоративните финанси на проекта.

Набраните пари обещават на инвеститорите 18-месечни облигации с шест процента годишна лихва. Средствата ще бъдат използвани за построяването на схема, наречена „Church Minshull“. По график тя трябва да бъде построена и готова за експлоатация през октомври. Централата ще генерира около 305MWh чиста електроенергия всяка година.

Проектът е разработен така, че да сведе до минимум въздействието върху околната среда. Той включва интегрирани „проходи за риби и змиорки“, които да позволяват на местните речи обитатели да преминават безопасно и лесно покрай електроцентралата и да продължат миграционните си пътувания.

„Водноелентрическата централа ще бъде в полза както на околната среда, така и на местната общност в дългосрочен план“, заяви Дан Хърд, ръководител на екипа по корпоративни финанси от Triodos Bank. „Тази инвестиционна възможност бе прегърната бързо, защото инвеститорите видяха, че могат да съчетаят финансова възвращаемост с положително въздействие върху местната и околната среда“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*