Най-голямата ротационна слънчева централа в света ще бъде построена в Южна Корея

Южна Корея скоро може да се прочуе с най-голямата въртяща се слънчева инсталация в света. Solkiss, южнокорейски разработчик на системи за слънчева енергия, планира да инсталира фотоволтаичен масив с капацитет 2,67 мегавата в язовира Деоку. Фотоволтаичната централа не просто ще плава – тя ще се върти, за да следва движението на слънцето през целия ден.

Технологията на Solkiss позволява на соларните електроцентрали да плават върху вода и да се въртят в синхрон с движенията на слънцето. Според разработчика, технологията доставя с 22% повече енергия, съответно и по-висока доходност, в сравнение с фиксираните инсталации на сушата.

Инсталацията на язовира Деоку не е единственият плаващ соларен масив, който Solkiss планира. Две други плаващи слънчеви централи ще се появят скоро и на язовира Миеоку. И за трите инсталации се очаква да бъдат завършени до края на ноември. Когато се комбинират, те ще добавят 3MW слънчев капацитет към портфолиото на соларния разработчик.

Компанията е постигнала голям напредък от изграждането на първата си плаваща разработка досега, инсталирана през 2014 г. в язовира Ансеон, южно от Сеул. Използвайки собствена разработка въртящи мотори, Solkiss генерира 465 kW от масива.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*