Еко-живот: по-малко деца, по-малко полети, вегетарианска диета

Намаляване на размера на планираното семейството с едно дете – това е най-големият индивидуален принос, който човек може да има върху бъдещите климатични рискове, според ново проучване, което изследва въздействието върху околната среда на модерния начин на живот.

Едно дете по-малко означава около 58,6 тона по-малко ввъглеродни емисии годишно за всеки от родителите. Това твърдят учените от университета Лунд в Швеция. Цифрата е изчислена чрез пресмятане на въглеродния ефект от отглеждането на едно ново дете и неговите потомци и разделянето на този ефект върху родителите.

Други важни стъпки за намаляване на емисиите са животът без автомобил, избягването на въздушния транспорт и възприемането на вегетарианска диета. Тези действия са много по-ефективни от онези, които традиционно се популяризират като „зелени““, твърдят учените. Например, преминаването към по-екологични битови електрически крушки е осем пъти по-малко ефективно от избягването на месото в хранителния режим.

Въглеродните емисии на всеки жител на планетата трябва да спаднат до около два тона на човек до 2050 г., за да се даде шанс на света да не се затопля с повече от два градуса Целзий. Но средният въглероден отпечатък на един американец е около 20 тона, докато в Европа цифрата е около 10 тона на човек, казват изследователите.

„Ние признаваме, че всяко от тези неща е дълбоко личен избор, но не можем да пренебрегнем влиянието на климата върху нашия начин на живот“, казва Кимбърли Николас, доцент в Университетския център за устойчивост в университета Лунд. „За мен лично бе много положително преживяване да направя много от тези промени. Особено важно е това за младите хора, които установяват своето поведение за цял живот – да знаят кой избор има най-голямо въздействие. Надяваме се тази информация да предизвика дискусии и да даде възможност на хората да решат.“

В анализа на учените обаче се посочва, че националните мерки за намаляване на емисиите – от екологизиране на енергийната система до въвеждане на по-устойчив обществен транспорт и подобряване на качеството на сградите – имат много по-голямо значение за опазването на климата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*