Сгъваем стъклен покрив превръща мол в открито пространство

Обичайно големите комплекси като търговски центрове, хотели, конферентни центрове и др. не са пример за  енергийно ефективнен дизайн, но нещата могат да се променят скоро. Работейки под мотото „комфорт на закрито, свобода на открито“ турската компания Libart е създала иновативна система за прибиращ се стъклен таван, която помага на големите пространства да пестят енергия, като се отварят за естествената светлина и естествената циркулация на въздуха при хубаво време – и се защитават от суровите атмосферни условия. Накратко, това е сгъваем стъклен таван, който се прибира с натискането на един бутон.

Големите търговски центрове обикновено са тъмни, подобни на пещери пространства, напълно лишени от естествена светлина. По тази причина много от тях разчитат на силно изкуствено осветление. Гъвкавата архитектурна система на Libart променя това. Тя „внася“ откритото пространство в големите сгради. Огромните стъклени панели озаряват интериора с естествена светлина и правят пространството приятно. Това драстично намалява нуждата от изкуствено осветление и се възприема по-добре от посетителите. Плъзгащите се стъклени конструкции могат да покрият интериора отново по време на лошо време. Разбира се, в хубаво време те могат да „изчезнат“, за да оставят хората да се наслаждават на слънчевите дни.

Прибиращият се стъклен таван, наречен „модерна архитектура в движение“, е чиста структура, която може да подобри почти всяко вътрешно пространство, голямо или малко. Изработва се по поръчка за всеки конкретен проект. Приложим е за много видове сгради – от търговски центрове и луксозни хотели до индустриални складове и конферентни центрове.

 

Снимки: Libart

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*