„Зелена седмица“ дискутира политики в областта на околната среда

Как да спрем загубата на биоразнообразие, без да попречим на човешкото развитие – това е един от най-трудните въпроси на нашето време. Тази седмица в Брюксел се събраха експерти от цял свят, за да се опитат да открият решение на проблема. Темата е актуална. Не само защото спирането на загубата на биоразнообразие е една от основните цели на ЕС в областта на околната среда, а и защото ООН определи 2010 г. за международна година на биоразнообразието.

Повече от 3000 учени, бизнес лидери, еколози и правителствени представители участват във форума, наречен „Зелена седмица“, съобщава Европейската комисия.

Терминът „биоразнообразие“ се отнася до изобилието и разнообразието от растителни и животински видове и техните местообитания. Понятието включва вариациите в генетичния състав на видовете. Голям брой и широк кръг естествени местообитания и видове са от голямо значение за поддържане на екосистемите на Земята.

Хората причиниха големи загуби на биоразнообразие, предимно чрез унищожаване на растителни и животински местообитания. Според ООН, в момента видовете изчезват между 100 и 1000 пъти по-бързо от естествения им темп на изчезване. Една трета от известните 1,75 млн. животински и растителни видове са застрашени.

Конференцията ще проучи значението на биоразнообразието, защо то намалява и как тази тенденция може да се промени. По-специално на нея ще бъде разгледано функционирането на Натура 2000 – мрежа от защитени зони в ЕС, и ще бъде представен нов уеб портал, централизиращ информацията за биоразнообразието в Европа.

„Зелена седмица“ ще бъде и домакин на тазгодишните Европейски бизнес награди за околна среда. С тях се отличават компании, които са превърнали борбата с изменението на климата в част от ежедневната си работа. Четири награди ще бъдат връчени на проекти, които съчетават търговския нюх с грижа за околната среда.

Сред достигналите до финала 10 проекта, избрани измежду 141, са проекти на Siemens, Grupo Ferrovial, Ecover и Findus.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*