Високите сгради гълтат много повече енергия от ниските

Колкото по-високи са, толкова повече енергия използват офисните и жилищните сгради на квадратен метър, според ново проучване от UCL.

Изследователи от енергийния институт на UCL са установили, че потреблението на електроенергия на квадратен метър е почти два и половина пъти по-високо при високите офис-сгради с 20 или повече етажа, отколкото в ниските сгради с 6 етажа или по-малко. Използването на горива също се увеличава с нарастването на височината – с около 40%. В резултат на това общите въглеродни емисии на високите сгради са два пъти по-големи от тези на ниските постройки.

Проектът „Високи сгради: енергия и плътност“, финансиран от Съвета за научни изследвания в областта на инженерните и физическите науки (EPSRC), анализира данните от 610 офис-сгради в Обединеното кралство. Изследователският екип разглежда консумацията на енергия „в експлоатация“, а не така наречената „вградена енергия“ (енергията, използвана за производството на строителните материали и за строителния процес).

Използването на климатици играе важна роля, но не дава пълно обяснение на тези резултати,“ казва професор Филип Стейдман от Школата по енергия, околна среда и ресурси при UCL. „Въглеродните емисии на климатизираните офиси излизат средно с 60% по-високи от тези от офисите с естествена или механична вентилация. Но в случя не става въпрос за това високите сгради в проучването да са били всички с киматици, а ниските – без. Извадката ни включва сгради и от двата вида, с всякакви височини. Нарастването на емисиите с увеличаването на височината се наблюдава и в сгради със, и в такива без климатизация“.

Изследователският екип е разгледал всички жилищни сгради в дванадесет лондонски квартала. Той е установил, че използването на газ нараства значително в по-високите сгради. Потреблението на електроенергия също се е увеличило, но не много рязко. Анализът е направен чрез преброяване на населените райони в столицата и сравняване на общото използване на газ и електричество във всеки район с общите височини на всички къщи и апартаменти, заедно с техните обеми, отпечатък и други аспекти.

„Подозираме, че причините за нашите открития са свързани с физическите и метеорологичните въздействия при по-високите сгради,“ казва още проф. Стейдман. „Температурата на въздуха намалява с височината, а средната скорост на вятъра се увеличава. Силните ветрове, както и по-големият брой часове директно слънце, изискват повече енергия за отопление и охлаждане“. Тези хипотези обаче предстои да бъдат тествани.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*